Error a la base de dades del WordPress: [INSERT command denied to user 'ddb52639'@'172.21.0.19' for table 'wp_options']
INSERT INTO `wp_options` (`option_name`, `option_value`, `autoload`) VALUES ('_transient_doing_cron', '1618858176.4875850677490234375000', 'yes') ON DUPLICATE KEY UPDATE `option_name` = VALUES(`option_name`), `option_value` = VALUES(`option_value`), `autoload` = VALUES(`autoload`)

MATEANDO: DE USHUAIA A LOS ALGODONES - Dee Heys!
MATEANDO: DE USHUAIA A LOS ALGODONES

MATEANDO: DE USHUAIA A LOS ALGODONES

DJ: MATÍAS & ERMENGOL

“Viatjar és un exercici amb conseqüències fatals per als prejudicis, la intolerància i l’estretor de ment”, Mark Twain. Fatalitats que van desdibuixar i redibuixar un dels nostres convidats. Del 2006 al 2010 en Matías, motxilla a l’espatlla, va emprendre més que un viatge per Llatinoamèrica. Sol o acompanyat el destí era clar. L’inici a l’Argentina de les seves arrels i un fi central, Mèxic. El que va aprendre i es va endur com actiu per la vida no té preu, i disculpeu però només ell pot transformar-ho en paraules. Supera el grau d’experiència per arribar a ciència, com a fórmula curativa. Però sí que ens regala una reconciliació amb la música folklòrica, que de ben menut sempre havia escoltat per casa però poques vegades li robava l’atenció. Atenció que es vestia de melancolia en les mans del pare quan feia lliscar els discs els dissabtes i els diumenges. Pare que s’ha animat a acompanyar-lo per aquest viatge musical que cada setmana us oferim. Unió musical paternofilial amb una selecció que fa passos curts i llargs per diferents èpoques. Mesclant i buscant el nexe entre dues generacions, amb espai pels clàssics que sempre van sonar a casa i noves incorporacions que agraden als dos. Ens porten d’Ushuaia a los Algodones, ens proposen fer camí sonor per Argentina, Xile, Perú i Mèxic. Declarant que han deixat a la banqueta Brasil per decisió tècnica (mereix un monogràfic ens comentaven). Tenim el plaer de presentar-vos a pare i fill, Ermengol i Matías Tolsa, il·lustrador i caricaturista; impulsors de l’Escola Ermengol amb la finalitat de transmetre la passió i l’amor per l’art en general i pel dibuix en particular.

Bombilla (canyeta o palleta per veure el mate) i Mate (recipient metàl·lic d’on es consumeix) en mà, ens van regalar una experiència només privilegi social per aquells amb lligams afectius. Confiança declarada perquè tots xuclen de la mateixa bombilla. Sense barreres d’estatuts també es consumeix a l’Uruguai i Paraguai, i fins i tot a alguna zona de Brasil. L’estuari del Río de la Plata, el riu més ample i més curt del món és bressol de “materos” que consumeixen aquesta infusió amarga o bé ensucrada, durant bona part del dia. Però si analitzem l’Argentina, la podem veure diferenciada en una idiosincràsia digna de molts territoris. Amb una capital com Buenos Aires amb més de dotze milions d’habitants a l’àrea metropolitana guarda moltes diferències amb com són la gent de la resta de país. Si ens pregunten com estereotipar un argentí sembla que ens seria fàcil i no en sortiren gaire ben parats, però de ben segur que ens equivocaríem amb la resta d’habitants de la nació. Hospitalitat, oberts, honrats, nobles… tot allò que més manca ho podríem trobar en la seva gent. I perquè vegeu que és una realitat tenim un clar exemple amb els nostres convidats.

Però coneixem més l’Ermengol i en Matías. El primer són d’aquelles persones que han escrit la història de la nostra ciutat. La seva peculiar visió del món o d’allò que ens envolta va ser un plaer diari durant vint-i-cinc anys. A còpia d’humor gràfic va omplir durant un quart de segle les pàgines de la història de la ciutat. Esperant que aquesta i la seva gent, algun dia sigui justa i li torni multiplicat per molt tot allò que ens ha regalat. Lleida sense l’Ermengol, és com una poma sense llavors al cor, ell és llavor, no el donin per mort, allí on l’enterrin creixerà l’arbre més fort. Una de les seves llavors més productives, talentoses i robustes és el seu fill, en Matías. Emprenedor i inquiet i amb ànima de caricaturista. Uns nous ulls que tot i la càrrega genètica han estat educats per veure-hi per si sols. Xina, Colòmbia, Estats Units o bé Portugal han estat llocs on s’han valorat les seves obres. Pare i fill van començar a treballar en un extint projecte que ha durat dos anys. L’editorial independent i revista digital actual, Orsai, els va donar l’oportunitat de ser responsables gràfics. Actualment en comparteixen una altra i força potent, l’arriscada però plaent Escola Ermengol. Cap visible i donant nom tenim al pare i com a coordinador i professor a Matías. Fa tres anys que a la nova Balàfia va obrir aquest centre que es recolza en la llibertat creativa, sense condicionants. Com ens diuen, pensada per edats compreses dels 4 als 104 anys. I tenint com a referent pedagògic el suïs Arno Stern. Amb el dibuix i la pintura com a base, també centren la seva atenció en el còmic i el manga; com en la ceràmica i fins i tot en la restauració de mobles vells. Centre format per un professorat que creu en el que fa i se sent partícip de la seva feina i això es nota a l’hora de transmetre coneixements i habilitats. Ens tornen a recomanar que la música és la millor companya per treballar, per crear. Ella sola inspira i cadascú decideix de quina manera. En Matías confessa que en la seva adolescència el punk-rock espanyol i americà el va marcar, sobretot l’aparició de Rage Against the Machine. Ara reconeix que s’ha relaxat i ha recuperat aquella música de vessant més folklòrica. Per dibuixar ens comenta que adapta la música idònia per traçar allò que vol però per pintar utilitza la mateixa fórmula a la inversa, deixant que la música l’inspiri. Una companya més serena a l’hora de treballar busca l’Ermengol, que es refugia molts cops en la música clàssica de Txaikovski o bé amb tangos.

Els fruits d’aquell viatge, la recuperació d’arrels sonores, la unió entre pare i fill, el bri d’inspiració d’allò que tens per crear, una banda sonora de llibertat, una selecció personal amb caràcter llatí, nostàlgia a còpia de blanques i negres, la veu del poble… Tot això i més conforma aquest Mateando: de Ushuaia a los Algodones. Xucladeta d’herba mate i a gaudir-la, parafrasejant a Lao Tzu, un vell amic de Castelló de Farfanya: “Un viatge de mil milles ha de començar amb un simple pas endavant”.

Tracklist:

 1. ​Nicola Cruz – La cosecha (2015)
 2. Calle 13 – Latinoamérica (2010)
 3. ​Facundo Cabral – Si se calla el cantor (1972, Horacio Guaraní)
 4. ​ Jorge Cafrune – Chacarera de Gualiama (1964)
 5. ​Iinti Illimani – Samba Landó (1978)
 6. ​Natalia Lafourcade – Hasta la Raíz (2015)
 7. León Gieco – El Ángel de la bicicleta (2009)
 8. Los Fabulosos Cadillacs – V Centenario (1993)
 9. Bajofondo – Pa’ Bailar (2007)
 10. Astor Piazzola – Adiós Nonino (1959)
 11. Silvio Rodríguez – Ojalá (1978)
 12. Atahualpa Yupanqui – Luna Tucumana (1957)
 13. Mercedes Sosa – Canción con todos (1969, Armando Tejada y César Isella)
 14. Buena Vista Social Club – Chan Chan (1987, Compay Segundo)
 15. Bersuit Vergarabat – El viento trae una copla (2004)

Dee Heys! Matias & Ermengol by Dee Heys! on Mixcloud

Matias&Ermengol Dee Heys!
Matias&Ermengol Dee Heys!1

Comparteix:

Deixa un comentari